Om Behov og Værdier

Hver gang jeg hjælper en mand med at finde retning, og hver gang jeg mister min egen, handler det dybest set om, at jeg ikke har “fat i mig selv”, og har glemt at tjekke mine kerneværdier. Jeg er gået på et uheldigt kompromis (med mig selv), som jeg i længden ikke kan stå inde for. Det er sikkert som ammen i kirken.

Skåret ud i pap:

Når jeg roder mig ind i problemer, så er det mine behov der ikke får plads. Enten fordi jeg ikke kan mærke dem, eller ikke tør give udtryk for dem. Fordi frygten for at blive afvist eller føle mig udstillet, er overvældende.

Og / eller

Fordi jeg ikke ved hvad der er vigtigt for mig og hvilke værdier jeg skal navigere efter. Hvis ikke jeg har nogle tydelige indre værdier, vil jeg flakke hvileløst rundt efter andre menneskers forgodtbefindende.

 

Det der står i vejen

Det er min erfaring, at det er næsten umuligt at afdække sine dybeste behov og inderste værdisæt alene. Fordi der står et utal af fastgroede overbevisninger og dybt forankrede grundantagelser i vejen.

De kunne lyde sådan her:

  • Jeg skal yde og gøre mig fortjent, for at være værd at elske.
  • Mine følelser og fornemmelser tør jeg ikke dele med nogen.
  • Mine behov kommer i anden række. Andre er vigtigere end mig.
  • Jeg skal bare tage mig sammen og komme videre.
  • Jeg er alene med det der betyder noget for mig.

Oftest opdager vi ikke, at det er disse overbevisninger der styrer vores beslutninger og handlinger, idet de ligger dybt forankret og er automatiserede. Som når vi fjerner hånden fra en varm kogeplade uden at nå at tænke inden hånden allerede er flyttet. Det er hensigtsmæssigt når det gælder varme kogeplader, men ikke når det er vores værdier og behov der tilsidesættes. Her er det vigtigt, at vi når at tænke os om og mærke efter.

Det er ligeledes vigtigt at have et tillidsfuldt rum og den fornødne sparring, der kan pege på de overbevisninger og grundantagelser der står i vejen. Alene på slagmarken, når vi ikke at blive bevidste om dem.

 

Om Identitet

Når du kender til dine behov og evner at udtrykke dem, OG du har fat i en flig af hvad der er vigtigt for dig, vil din identitet begynde manifestere sig tydeligere for dig. Den del af din identitet der ikke handler om navn, profession og hvilken bil du kører i, men selve kernen af “den der er dig”.

Den langtidsholdbare version af dig selv, der er afgørende vigtig for din livskvalitet.

At finde ind til kernen af den du egentligt er, har gennem æoner været en praksis forbehold spirituelt søgende mennesker, men noget tyder på at man hverken behøver at være særlig spirituel eller på anden måde “troende”, for at kunne finde “hjem til sig selv”.

Den nyeste neurovidenskab peger i retning af, at vores kerneidentitet er lagret i den dybeste del af vores hjernestrukturer. På nogenlunde samme niveau som de efterhånden velkendte kamp/flugt mekanismer, vi alle indeholder og bliver grebet af, når truslen er tilstrækkelig stor. Kamp/flugt mekanismerne er vi underlagt, og vi kan ikke ændre på dem, uanset hvor hårdt vi prøver. Trodser vi dem, bliver vi permanent stressede og i sidste ende fysisk syge.

På samme måde er vores kerneidentitet lageret et sted i dybet, hvor vi ikke har adgang til at ændre på dem.

Ikke desto mindre, er det ofte det vi prøver på, i vores bestræbelser på at gøre omverdenen tilpas og alle glade. Vi hugger en hæl og klipper en tå, indtil fødderne er ømme og umulige at stå på. Vi mister os selv, i bestræbelsen på at passe ind og gøre som andre forventer.

Symptomerne på at trodse vores kerneidentitet og prøve at ændre på den, kan være en følelse af utilstrækkelighed, ikke at være god nok eller dygtig nok. I værste fald ikke at føle sig elsk-værdig.

Som et dybt hul i sjælen, der ikke kan fyldes, uanset hvor hårdt vi prøver.

 

Den gode nyhed

Da vores inderste kerneidentitet ligger så dybt lageret, er den ikke synderligt forskellig fra mand til mand. Vi er alle drevet af en længsel efter meningsfylde, efter at gøre en forskel i verden. At være “noget for nogen”. At være elsket og kunne elske selv.

Det er netop denne, ofte undertrykte, længsel vi tager udgangspunkt i, når vi sætter os i Mandecirklen, smækker kortene på bordet og viser de andre hvem vi er… lige nu.

Har du lyst, mod og behov for at blive klarere på dine behov og værdier, er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale.

Der er mulighed for både individuelle sessioner og deltagelse i en mandegruppe.